/autor/: Radek Resl
Chlebovka (lowcost dršťkovka/gulášovka)
Suroviny na jeden ešus:
- 1 krajíc chleba
- 2 středně velké cibule
- trocha oleje, másla nebo jiného tuku
- 2 stroužky česneku
- drcený kmín
- majoránka
- paprika mletá, sladká (nebo pálivá dle chuti)
- sůl, pepř
Postup:
Na troše oleje dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli a přihodíme na kostičky nakrájený chléb. Promícháme a zalijeme cca 0,7 l vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání povaříme 10–15 minut. Poté přidáme najemno nakrájený česnek, ½ lžíce mleté papriky, ½ lžíce majoránky, ¼ lžíce kmínu a necháme ještě minutu povařit. Nakonec osolíme a opepříme.
Arroz de feijão
V překladu „fazolová rýže“ je jídlo převzaté z portugalské kuchyně, často podávané jako příloha například k rybě. Vychutnat si ho ale můžete i samotné.
Suroviny na jeden hodně vrchovatý ešus:
- 150 g rajčat
- 150 g bílých paprik (červené jsou dražší)
- 200 g červených fazolí (konzerva nebo předvařené)
- 1 menší cibule
- trocha oleje nebo jiného tuku
- 100 g rýže
- 1 kostka zeleninového bujonu (může být i masový)
- chilli (kdo to rád spicy)
- petrželka
- sůl, pepř
Postup:
Na troše oleje dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přihodíme na kostičky nakrájené papriky a rajčata. Mícháme dokud rajčata nepustí šťávu. V 200 ml horké vody rozpustíme kostku bujonu a přilijeme k zelenině. Poté přidáme fazole a rýži. Vše promícháme a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu a necháme povařit 12–15 minut. Nakonec dochutíme solí, pepřem, chilli a petrželkou. Jídlo by mělo být spíše řidší, jako tekuté rizoto.
Tortilly s kuřecím masem
Suroviny na dvě tortilly velikosti víčka od ešusu:
Směs:
- 200 g kuřecích prsou
- 1 větší cibule
- 25 ml sójové omáčky
- lžička cukru
- trocha oleje
- trocha hladké mouky
- sůl
- ledový salát
- rajčata
- další zelenina dle chuti
Tortilly:
- 100 g hladké mouky
- 70 ml vody
- špetka soli
- lžíce oleje
Postup:
Masová směs: Na troše oleje osmažíme na menší kousky nakrájené maso, přidáme na půl kolečka nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme 5 minut. Poté lehce osolíme větší špetkou soli a přidáme 1 čajovou lžičku cukru, promícháme, aby se cukr rozpustil a přilijeme 25 ml sójové omáčky. Zamícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme a restujeme ještě alespoň minutu.
Tortilly: Ke 100 g hladké mouky přilijeme 70 ml vody, lžíci oleje a přidáme špetku soli.
Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly a vymačkáme z nich dvě asi 3 mm silné placky. Víčko od ešusu vymažeme trochou oleje, necháme rozpálit a vložíme do něj placku. Opékáme z jedné strany cca 3 minuty, aby místy hezky „tortillově“ zezlátla. Poté ji přeložíme napůl, opečenou stranou dovnitř. Přeloženou opékáme z každé strany další 3 minuty. Kdybychom je nejprve celé opekli a pak překládali, mohly by se zlomit.
Takto opečené tortilly zbývá jen naplnit trhaným salátem, rajčaty a masem.
Tip: Maso si můžete nakrájet již doma a promíchat s trochou oleje. Pokud budete na cestu vyrážet ráno a vařit budete až večer, snížíte tím riziko, že by se vám maso po cestě zkazilo.
Tip#2: Abyste si ulehčili práci, můžete si těsto připravit již doma a pak jen opéct.
Nebo si můžete doma rovnou připravit hotové tortilly i směs, které na místě ohřejete a naplníte.
Smaženice
Suroviny na jeden ešus:
- houby
- kousek másla
- 1–2 vajíčka
- 1 cibule
- chleba
- mateřídouška
Postup:
Nasbíráme si houby na jeden ešus. Následně natrháme tymián, neboli mateřídoušku obecnou (pravděpodobně lze použít i u nás hojnější mateřídoušku vejčitou). Na rozpuštěném másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nadrobno nakrájené a očištěné houby. Za občasného míchání necháme vařit minimálně 20 minut. K houbám rozklepneme vejce a promícháme. Přidáme pár snítek mateřídoušky, promícháme a necháme několik minut provonět. Na závěr mateřídoušku vyndáme a servírujeme.
Tip: Pokud vám některé suroviny chybí (například vajíčka, protože bývá nebezpečné je nosit v krosně), nasbírejte další houby v ceně surovin, které nemáte. Houby navíc vezměte do blízké vesnice, kde je můžete nabídnout tamním obyvatelům výměnou za potřebné potraviny.