Lowcost recepty na ešusové vaření

/autor/: Radek Resl

Chlebovka (lowcost dršťkovka/gulášovka)

Suroviny na jeden ešus:

  • 1 krajíc chleba
  • 2 středně velké cibule
  • trocha oleje, másla nebo jiného tuku
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • majoránka 
  • paprika mletá, sladká (nebo pálivá dle chuti)
  • sůl, pepř

Postup:

Na troše oleje dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli a přihodíme na kostičky nakrájený chléb. Promícháme a zalijeme cca 0,7 l vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání povaříme 10–15 minut. Poté přidáme najemno nakrájený česnek, ½ lžíce mleté papriky, ½ lžíce majoránky, ¼ lžíce kmínu a necháme ještě minutu povařit. Nakonec osolíme a opepříme. 

Arroz de feijão

V překladu „fazolová rýže“ je jídlo převzaté z portugalské kuchyně, často podávané jako příloha například k rybě. Vychutnat si ho ale můžete i samotné.

Suroviny na jeden hodně vrchovatý ešus:

  • 150 g rajčat
  • 150 g bílých paprik (červené jsou dražší)
  • 200 g červených fazolí (konzerva nebo předvařené)
  • 1 menší cibule
  • trocha oleje nebo jiného tuku
  • 100 g rýže
  • 1 kostka zeleninového bujonu (může být i masový)
  • chilli (kdo to rád spicy)
  • petrželka
  • sůl, pepř 

Postup:

Na troše oleje dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přihodíme na kostičky nakrájené papriky a rajčata. Mícháme dokud rajčata nepustí šťávu. V 200 ml horké vody rozpustíme kostku bujonu a přilijeme k zelenině. Poté přidáme fazole a rýži. Vše promícháme a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu a necháme povařit 12–15 minut. Nakonec dochutíme solí, pepřem, chilli a petrželkou. Jídlo by mělo být spíše řidší, jako tekuté rizoto.

Tortilly s kuřecím masem

Suroviny na dvě tortilly velikosti víčka od ešusu:

Směs:

  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 větší cibule
  • 25 ml sójové omáčky
  • lžička cukru
  • trocha oleje
  • trocha hladké mouky
  • sůl
  • ledový salát
  • rajčata
  • další zelenina dle chuti

Tortilly:

  • 100 g hladké mouky
  • 70 ml vody
  • špetka soli
  • lžíce oleje

Postup:

Masová směs: Na troše oleje osmažíme na menší kousky nakrájené maso, přidáme na půl kolečka nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme 5 minut. Poté lehce osolíme větší špetkou soli a přidáme 1 čajovou lžičku cukru, promícháme, aby se cukr rozpustil a přilijeme 25 ml sójové omáčky. Zamícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme a restujeme ještě alespoň minutu.

Tortilly: Ke 100 g hladké mouky přilijeme 70 ml vody, lžíci oleje a přidáme špetku soli.

Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly a vymačkáme z nich dvě asi 3 mm silné placky. Víčko od ešusu vymažeme trochou oleje, necháme rozpálit a vložíme do něj placku. Opékáme z jedné strany cca 3 minuty, aby místy hezky „tortillově“ zezlátla. Poté ji přeložíme napůl, opečenou stranou dovnitř. Přeloženou opékáme z každé strany další 3 minuty. Kdybychom je nejprve celé opekli a pak překládali, mohly by se zlomit.

Takto opečené tortilly zbývá jen naplnit trhaným salátem, rajčaty a masem.

Tip: Maso si můžete nakrájet již doma a promíchat s trochou oleje. Pokud budete na cestu vyrážet ráno a vařit budete až večer, snížíte tím riziko, že by se vám maso po cestě zkazilo.

Tip#2: Abyste si ulehčili práci, můžete si těsto připravit již doma a pak jen opéct.

Nebo si můžete doma rovnou připravit hotové tortilly i směs, které na místě ohřejete a naplníte.

Smaženice

Suroviny na jeden ešus:

  • houby
  • kousek másla
  • 1–2 vajíčka
  • 1 cibule
  • chleba
  • mateřídouška

Postup:

Nasbíráme si houby na jeden ešus. Následně natrháme tymián, neboli mateřídoušku obecnou (pravděpodobně lze použít i u nás hojnější mateřídoušku vejčitou). Na rozpuštěném másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nadrobno nakrájené a očištěné houby. Za občasného míchání necháme vařit minimálně 20 minut. K houbám rozklepneme vejce a promícháme. Přidáme pár snítek mateřídoušky, promícháme a necháme několik minut provonět. Na závěr mateřídoušku vyndáme a servírujeme.

Tip: Pokud vám některé suroviny chybí (například vajíčka, protože bývá nebezpečné je nosit v krosně), nasbírejte další houby v ceně surovin, které nemáte. Houby navíc vezměte do blízké vesnice, kde je můžete nabídnout tamním obyvatelům výměnou za potřebné potraviny.