Ukrajina – Dopis od rangers z Charkova

Autorka úvodní ilustrace: Eliška Slavatová – Kory

Redakci Roverského kmene se podařilo získat svědectví osmnáctileté skautky Elisabet Hurové z Charkova, která je členkou štábu skautské pomoci ve Lvově. Text vznikl 10. března, tedy dva týdny po vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny. Za zprostředkování kontaktu děkujeme Natálii Dubanevičové a za překlad Natalii Drozda. 

Jmenuji se Lisa. Čtyřiadvacátého února Rusko zahájilo totální invazi mojí země a pokračovalo ve válce, kterou začalo v roce 2014. Jelikož bydlím v příhraničním městě Charkově, 35 kilometrů od hranic státu agresora, probudily mě ten den výbuchy a volání babičky, že začala válka.

Prvních pár hodin bylo ve znamení maximálního odmítnutí situace. To vše pokračovalo až do prvního leteckého poplachu a sestupu do suterénu.

Mnoho mých přátel se přidalo do řad teritoriální obrany a Ozbrojených sil Ukrajiny. To jsem udělat nemohla, zároveň jsem však nemohla zůstat stranou, protože nepřátelské vojenské jednotky se snažily dobýt mé město.

Před válkou jsem pracovala v architektonické kanceláři, která navrhovala stravovací zařízení. Hned druhý den války se můj tým rozhodl zůstat ve městě a pomoci se zásobováním našich obránců, lékařů a záchranářů.

Obrátili jsme se na provozní restaurací, aby nám umožnili vařit ve svých kuchyních. Kvůli bezpečnosti dobrovolníků, kteří tam budou vařit, jsme sháněli hlavně ty umístěné v suterénech. Druhým krokem bylo opatření surovin – kontaktovali jsme supermarkety a požádali je o dodání velkých šarží různých produktů a zároveň o určitou slevu.

Abychom na potraviny získali peníze, zveřejnili jsme na sociálních sítích číslo bankovního účtu, kam lidé začali posílat tisíce hřiven (jedna hřivna se v březnu 2022 prodávala za zhruba 0,75 korun, pozn. red.). Museli jsme vařit bez přestání. Ale šťastné tváře bojovníků, když jedli čerstvý boršč, nebo emoce dětí, kterým jsme přinesli do úkrytu pizzu – to je něco neuvěřitelně povzbudivého.

Věděli jsme, že nás a naši zemi nelze porazit, protože se navzájem podporujeme a staráme se o své bližní. O pár dní později jsme se navíc dozvěděli, že ruská armáda jí polní dávky potravin, jejichž datum spotřeby vypršelo v roce 2015.

Války vyhrávají nejen armády, ale i obyčejní lidé – když každý naplno dělá to, co umí nejlépe. A tohle teď dělá na Ukrajině každý! Restauratéři zajišťují jídlo, IT specialisté bojují na kybernetické frontě, železničáři ​​evakuují lidi a rozvážejí humanitární pomoc. Naprosto každý může přispět k ochraně své země a budoucnosti svých dětí! A to i když člověk proti nepříteli nemůže bojovat se zbraní v ruce.

Moje kancelář například vytvořila projekt „Ukrart, Art saves Ukraine“, ve kterém umělci prodávají NFT (non-fungible token neboli „nezastupitelný token“, sloužící k prodeji vlastnických práv na virtuální díla, pozn. red.). Výtěžek z nich jde na pomoc postiženému civilnímu obyvatelstvu. I když by se to tedy nemuselo zdát, i umělci můžou pomoci vyhrát válku. 

Navíc každý z nás pomáhá lokálně. Já jsem například sháněla léky pro dědečka s rakovinou a neprůstřelné vesty pro kadety. To je mnoho drobných činností, které ve svém součtu tvoří jedno velké dobro. Jsme spolu, a proto nás neporazí!

Elisabet Hurova, 18 let, Charkov

Jak se z toho nezbláznit?

Zvládnout nápor nových a nových zpráv o válečném konfliktu kousek za hranicemi, navíc po dvou letech s covidem, je často obtížné i pro ty nejotrlejší z nás. Hodit se proto může například epizoda podcastu Studio N z 10. března s názvem Covid ještě neskončil, a přišla válka. Jak z toho všeho nepřijít o rozum? s terapeutem Honzou Vojtkem. 
Poslechnout si ji můžeš v podcastových aplikacích nebo na shorturl.at/fzH16.

Dočteš se jinde

Skauting: V dubnovém čísle časopisu Skauting najdeš hned několik článků reagujících na válku na Ukrajině. Užitečné informace o tom, jak začleňovat dětské migranty do mládežnických kolektivů, se dozvíš v rozhovoru s Olgou Buljacsik a Blankou Charvátovou, které pracují jako interkulturní pracovnice pro neziskovou organizaci InBáze. O své zkušenosti se zapojováním nováčků z Ukrajiny se pak v anketě podělilo i několik skautských vedoucích. 

Skautský svět: Skautský svět přináší krátký rozhovor se skautem z Ukrajiny, fotogalerii různých druhů skautské pomoci a příběhy tří českých skautů, kteří se zapojují do pomoci Ukrajině a lidem zasaženým válkou.  

Časopisy pro nejmladší: I časopisy Světýlko a Skaut věnují několik stránek Ukrajině. První přináší článek Co se hodí vědět o Ukrajině, druhý pak příspěvky o tom, jak se můžeš zapojit do pomoci obětem války a jak se lépe orientovat ve zrádných vodách válečného zpravodajství. 
Zmíněné články si můžeš přečíst na https://casopis.skauting.cz/ (Skauting) a https://casopisy.skaut.cz (vše ostatní).